Štrumpfovi

Štrumpfovi su nastali 23.OKTOBRA 1958. godine kada su izašli u novinama „Le Journal de Spirou“. Njihov kreator bio je Pierre Culliford – poznat kao Peyo. Isprva, Štrumpfovi su bili samo sporedni likovi, ali kakoje rasla njihova popularnost napravljen je i njihov prvi film “The Smurfs and the Magic Flute”.Nakon toga izašla je i Štrumpfova pjesma koju je napisao Vader Abraham i koja je postala veliki hit u Belgiji i Holandiji. 1981. godine najfamozniji duet Hanna & Barbera ( stvorili su Tom i Jerryja, a kasnije i Flinstonese i Yogi Beara) počeli su raditi za NBC program, i tada su producirale 256 epizoda Štrumpfova koje su se prikazivane diljem 30 zemalja.
Mada, njihov kreator više nije s nama (umro je na Božić 1992. god.) Štrumpfovi nikad nisu bili popularniji. Rasprodano je više od 10 milijuna kopija u proteklih 3 godine. Štrumpfove knjige, stripovi, figurice i igračke su jedne od najpopularnijih na svijetu. Tko zna što nas još sve očekuje od Štrumpfova?

U jednoj dalekoj šumi nalazi se jedno malo selo. U tom malom selu među cvijećem, u kućicama koje liče na šumske pečurke, žive Štrumpfovi. Nitko ne može pronaći to selo ukoliko ga Štrumpfovi ne pozovu. A tko su Štrumpfovi? Visoki su kao tri jabuke, imaju plavu kožu i obučeni su u bijele hlače i bijele kapice. Štrumpfovi imaju preko 100 godina. Veliki Štrumpf (Papa Smurf) je u listopadu 1958. god. napunio 542 godine. Međutim, Štrumpfovi nikad ne ostare. Beba Štrumpf će uvijek biti beba, a Štrumpfeta?? Pa……Nju nikad nije nitko pitao koliko ima godina. U selu Štrumpfova ne postoji novac: svatko radi onoliko koliko može i ono što najbolje zna; svatko uzima onoliko koliko mu je potrebno. Svi su složni, vole se igrati i svima pomagati. Zato se Štrumpfovi plaše ljudi. Jer znaju da je njima najvažnije da imaju što više novaca, da kradu jedni od drugih, da se svađaju…
Štrumpfovi imaju i svoj strani jezik. Neke riječi i glagoli zamijenjene su sa riječi „Štrumpf“.


Vođa Štrumpfa ima bijelu pticu i crvenu odjeću. On je najmudriji od svih Štrumpfova. Uvijek spašava Štrumfove od opasnosti. Jako je dobar alkemičar. U svojem laboratoriju često štrumpfuje razne čarolije i čudesne napitke.

Smurfette (Štrumpfeta)
Zli čarobnjak Gargamel je napravio zlog, ženskog Štrumfa da bi nadmudrio sve u selu. Ali, veliki Štrumpf je upotrijebio svoju magiju i zlu, crnu Štrumpficu pretvorio u plavu, lijepu i dobru Štrumpfetu koju svi u selu obožavaju.

Azrael

Gargamel ima svog mačka, koji je podjednako zločest i pokvaren. Mašta o tome da jednog dana pojede slatkog i sočnog štrumpfa, i stalno se oblizuje misleći o tome.

Bigmouth

Bigmouth je dobar ali zaboravljiv div koji ima veliki apetit. Nitko nezna od kud dolazi. On misli samo na hranu….To je bio veliki problem za Štrumpfove, jer zločesti Gargamel je uvjerio Bigmoutha da Štrumpfovi imaju okus po najukusnijoj juhi.


Johan i Peewit (skraćeno Pee-wee) su jedina dva ljudska prijatelja od Štrumpfova. Žive u Kraljevoj palači, a Štrumpfove su prvi put upoznali u potrazi za čarobnom frulom; frulom od Harmony Štrumpfa. Johan je dječak koji jaše konja, i čuva siromašne ljude od nasilnika. A Peewit voli svoju Biquette…

Djed Štrumpf je najstariji Štrumpf. Njegova energija i entuzijazam su vrlo impresivni. Osim što nosi žutu kapu i žute hlače, prepoznatljiv je i po svojim žutim naočalama.. Voli pričati svoje doživljaje i pokazivati svoje suvenire koje je sakupljao tokom života.

One response to “Štrumpfovi

  1. Ciao Glopsi! Ça va?

    Tu écris déjà bien le croate! Félicitations! J’aime “Les Schtroumpfs”, mais pas autant que Willy Fog. Je pense que j’aime les voyages pour cette série télévisée. Come ti vanno le cose a Pula? Sono convinto che avrai tantissime belle storie da raccontare. Senti, alla fine ho deciso di andare in vacanza (non ci sono più dubbi) a Québec City. Non sono mai stato da quelle parti e sarà bello, anche se molto probabilmente non capisca nulla del francese che parlano lì, il “québecois”.

    Vabbè, ci sentiamo. A bientôt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s